torsdag den 28. juli 2016

Nørrebro Battle

Øllenes navne: Jyske Dollars fra Ølsnedkeren og Green Gold fra Mikkeller
Dato for smagning: 28.07.2016
Geografisk placering: En bænk foran Maltbazar Bryg- og Bottleshop på Nørrebro
Dom: 5

Her er opskriften på en god sommerferieeftermiddag: få fat i Mads og gå rundt i de gader mellem Nørrebrogade og Tagensvej på Nørrebro, som du ikke plejer at være i, og hav så ellers øjnene åbne. Du kan nemlig være så heldig at rende ind i Maltbazaren, som er et sted, hvor man sælger alle de der ting, som man skal bruge, hvis man gerne vil brygge sin egen øl. Inkl. poser fulde af kapsler og propper, og et så spøjst fænomen som Humlesokker, som er en slags net til at fange humlen (det lignede hvide nylonstrømper, så navnet passer egentlig meget godt).

De skrev på skiltet udenfor, at ølbrygning er 'Danmarks mest velsmagende hobby', men flere blogindlæg nedenfor vil bevidne, at det er en sandhed med stærke modifikationer... Nogen har haft den hobby, og fejlet for vildt. Men Mads og jeg blev enige om, at det vel skal prøves af på et tidspunkt, (umiddelbar tidshorisont var pensionsalderen eller arbejdsløshed), og at vi skulle gøre det i Safias køkken :D

Man planlægger jo selvsagt bedst sine fremtidige karrierer/hobbyer som bryggere, mens man drikker øl, så vi købte et par stykker i butikken. De blev mest af alt valgt pga. deres navne og mærkater, og også lidt på den kyndige vejledning fra den venlige brygger i butikken. Det blev en ægte Nørrebro-battle mellem Ølsnedkerens Jyske Dollars og Mikkellers Green Gold. Begge IPAer, så vi var helt spændte på, hvem der mon ville vinde dette vanvittige lokalopgør.

De viste sig desværre for publikumsvenligheden, at kampen var ovre før den startede. De smagte seriøst helt ens. Man kunne slet ikke smage forskel. Så hermed en fælles anmeldelse af de to øl, for det er spild af blog at skulle skrive to separate indlæg, og vi lever jo i effektiviseringstider, så hvorfor ikke hoppe med på den triste bølge også her i blog-land.

Eneste oplagte forskel på de to øl var, at Jyske Dollars klart havde den flotteste mærkat og det sjoveste navn (det er slang for at få gjort noget sort - og hvor var det i øvrigt et nederlag, at to jyder der sidder og drikke øl på en bænk skulle slå det op på wikipedia #basicknowledge)

Nå men altså, de smagte rigtig godt, selvom de var lidt bitre, men det er IPAer jo - og Mads og jeg er generelt lidt bitre mennesker (især Mads), så som sådan passede det meget godt på et mere personligt plan. De fik en 5er, fordi vores liv som sådan godt kan hænge sammen uden disse to øl, og derfor ikke helt når op på 6 på skalaen. Samtidig kom vi til at tale om, hvorfor i alverden IPAer laves så bitre. Altså det smager jo tit ikke særlig godt - undtagen altså denne øl, for den var ikke alt for bitter, men smagte samtidig af mere end fx pilsner. For selvfølgelig kom bitterheden af, at øllen skulle opholde sig mega længe på en båd tværs over det Indiske Ocean osv. for at forsyne briterne derovre med øl. Men det problem er jo løst i dag - så nu er det jo med vilje, at man laver IPAerne så bitre... Hvorfor mon?!







onsdag den 20. juli 2016

Højniveaumøde i FN om øl (det MÅ komme på dagsordenen en dag)

Øllens navn: Allagash White Beer
Dato for smagning: 20.07.2016
Geografisk placering: The Pod hotel i NYC
Dom: 4-5 stykker

ADVARSEL: Teknisk og usjov tekst. Nå men i 2015 vedtog alle FNs medlemslande den såkaldte 2030-dagsorden inkl. 17 Verdensmål for verdens udvikling. Men som altid med den slags aftaler, så er det jo bare fine ord på et stykke papir - indtil der sættes handling og penge bag. Og netop dét er konteksten for dette blogindlæg - for øllen der anmeldes blev drukket ifm. at jeg var i NYC for at høre, hvordan 22 af FNs medlemslande har tænkt sig at sætte handling bag og implementere 2030-dagsordenen og Verdensmålene - både i deres egne lande, og hvordan de vil bidrage til, at de bliver implementeret i andre og især fattigere lande. Så sad alle de andre lande og lyttede efter, stillede spørgsmål og blev forhåbentlig inspireret til at gøre noget selv (Danmarks regering, læser du med her?!)

FNs Generalsekretær liiiidt endnu...
Jeg deltog i mødet med en enkelt medsammensvoren fra det danske civilsamfund: Sarah fra Globalt Fokus. Og det krævede simpelthen en øl på den sidste dag - for ligesom at fordøje de mange indtryk... Vi fik en Allagash White Beer på vores hotel. Den er åbenbart lokalt brygget i Portland - som ligger cirka ligeså langt ude ved havet på USAs vestkyst, som NYC ligger på landets østkyst, så helt lokal var den ikke der i NYC.

Den havde en god smag i starten - så blev den lidt anonym - og vendte så stærkt tilbage med noget eftersmag. Ifølge etiketten var den 'brewed with spices', men undskyld jeg siger det: det kan jo være et vidt begreb. Man kunne fx bare have puttet en lillebittebitte smule krydderi i, og så ville det som sådan være en retvisende beskrivelse. Og nej, vi kunne ikke smage nogen som helst krydderier. Vi blev enige om, at det vist svarede til, når medlemslandene inde i FN-bygningen sagde, at de har inddraget civilsamfundet i udviklingen af deres handlingsplaner for implementering af 2030-dagsordenen. For det kunne da godt være, men vi kunne ikke smage det, så hvad betød det egentlig?!

søndag den 10. juli 2016

Hvenskabsøl

Ja Tycho Brahe havde jo sit
Oranienborg på selveste Hven
Øllens navn: Bäckviken
Geografisk placering: Bäckviken på Hven
Dato for smagning: 10.07.2016
Dom: 3

Mine to venner (Safia og Mads) og jeg tog til Hven, som ifølge folk på Hven er Paradisøen i Øresund. Og selvom det er en flot titel at give sig selv, så syntes vi da faktisk, at de havde ret. Vi havde endda høje forHventninger, som alle blev indfriet. Det var ren idyl. Og det til trods for at det regnede ca. 80% af den tid, vi var der. Men modsat for 10 år siden, da vi sad sammen i en kano på Silkeborgsøerne, så tog Safia og jeg det dårlige vejr rigtig pænt.


Vi tog færgen fra Toldboden ved den helt nye cykelbro. Her fik vi Hvienerbrød og planlagde den store tur. Da vi kom frem, cyklede vi rundt i det smukke landskab, drak kaffe og lambrusco og spiste hjemmelavede sandwiches på stenene ved vandet (her så vi desuden et marsHven ude i vandet), kæmpede i kirsebærsstensspytning og fandt Hvenbjergsnegle. Ja og så smagte vi på den lokale whiskey/gin/vodka. Den smagte mindre godt. Til gengæld var det dyrt.

Vi sluttede dagen af med at få en øl, mens vi ventede på færgen hjem. Bäckviken var lavet til byen af samme navn, og var en american pale ale. Den smagte sgu egentlig ikke så godt. Og dens navn passede ikke til en Hven-joke, som den opmærksomme læser har set, at vi gjorde en del ud af på turen. Så den fik bare en 3er.

Til Mandrilfansene, blev jeg gjort opmærksom på denne lille fine film om Dyrenes Hven: https://www.youtube.com/watch?v=_a84PRYpEH0

Hven-mesterskabet i kirsebærsstenspytning





lørdag den 9. juli 2016

Der er noget riv-rav-ruskende galt i Thy

Øllens navn: Cold Hawaii
Geografisk placering: Torvehallerne - ret langt fra Thy
Dato for smagning: 09.07.2016
Dom: 4

Mor og far var på besøg for at isolere min lejlighed. Udover at bruge deres ferie på den slags morsomheder (!!!) planlagde de et smut til Thy. Og hvor var det så heldigt, at der midt i isoleringen blev tid til et smut i Torvehallerne, og at der her var sat en ret stor bod op med Thys mange fristelser inkl. øl fra Thisted Bryghus. Og det var ikke Thypiske øl, de solgte (den fandt Rasmus på) :)

Vi fik smagt begge øl med navnet Cold Hawaii. De indeholdt ikke humle, sagde damen, men til gengæld lidt pudsige ting såsom citrus, havtorn og rav. Ja, rav! Og hvordan smager rav så?! Ja det ved vel kun ravsamlere, som er lidt for hurtige i deres 'er-det-nu-ægte-rav'-tjek på tænderne, hvor de måske får åbnet munden lidt for meget, og ender med rav i munden i stedet for på tænderne...?! Øllen med rav havde ihvertfald en flot rav-agtig farve. Så langt så godt.

Man trænger til øl, når man har isoleret ting hele
dagen. Faktisk trænger man til en øl til hver hånd
Begge øl smagte godt og friskt og anderledes på den gode måde! Far og jeg var mest til den med citrus, som var uden rav, men Rasmus - Ravsmus?! - var faktisk glad for ravsmagen.